Semester 2 - Hadis
Halal Dan Haram
STANDARD
KANDUNGAN :
Membaca dan memahami Hadis
STANDARD
PEMBELAJARAN:
Membaca,
memahami dan mengamalkan hadis tentang halal dan haram dalam Islam
1.
Membaca hadis dengan betul.
2.
Menyatakan terjemahan hadis.
3.
Menjelaskan maksud halal dan haram.
4. Menjelaskan maksud syubhah beserta
contoh.
5.
Menerangkan cara-cara untuk
mengelakkan diri daripada perkara syubhah.
6.
Menjelaskan keburukan melakukan
perkara syubhah.
7.
Menjelaskan peranan hati dalam diri
manusia.
8.
Menjelaskan pengajaran hadis.
9.
Prihatin dalam memilih makanan,
barangan dan urusan muamalat.
MASA :
120
minit
KRITERIA
PENCAPAIAN :
Membaca
hadis dengan betul.
KRITERIA
PENCAPAIAN :
Menyatakan terjemahan hadis.
Daripada Abu
Abdullah al-Nukman bin Basyar RA berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW
bersabda: Sesungguhnya yang halal itu nyata (terang) dan yang haram itu pun
nyata (terang) dan di antara keduanya ada perkara-perkara kesamaran yang tidak
diketahuinya oleh kebanyakan manusia. Maka barangsiapa memelihara (dirinya
daripada) segala kesamaran, sesungguhnya ia memelihara bagi agamanya dan
kehormatannya. Dan barangsiapa jatuh ke dalam perkara kesamaran jatuhlah ia ke
dalam yang haram seperti seorang pengembala yang mengembala disekeliling kawasan
larangan, hampir sangat (ternaknya) maka di dalamnya. Ketahuilah, bahawa bagi
tiap-tiap raja ada kawasan larangannya. Ketahuilah, bahawa larangan Allah ialah
segala yang haram. Ketahuilah, bahawa di dalam badan ada seketul daging,
apabila ia baik, baiklah badan keseluruhannya dan apabila ia rosak, rosaklah
sekeliannya. Ketahuilah, itulah yang dikatakan hati.
Diriwayatkan
oleh Bukhari dan Muslim.
KRITERIA
PENCAPAIAN :
Menjelaskan maksud halal dan haram.
1.
Maksud
halal ialah setiap perlara yang tiada dalil menunjukkan perkara itu haram dan
setiap perkara yang sememangnya ada dalil yang menerangkan halalnya.
2. Maksud
haram ialah setiap perkara yang ada dalil yang mengharamkannya.
3. Halal
adalah sesuatu perkara yang boleh dilakukan, manakala haram pula adalah perkara
yang ditegah untuk melakukannya.
4. Contoh
perkara halal : memakan haiwan yang disembelih, memakai pakaian menutup aurat
dan lain-lain.
5. Contoh
perkara haram : memakan bangkai, membuka aurat dan lailn-lain.
KRITERIA
PENCAPAIAN :
Menjelaskan maksud syubhah beserta
contoh.
1. Syubhah
ialah sesuatu perkara yang tidak dapat dipastikan halal atau haram.
2.
Contoh
: makanan yang tiada logo halal yang diiktiraf.
3.
Kita
perlu menghindarkan diri daripada melakukakn perkara syubhah, bagi mengelakkan
diri melakukan perkara haram tanpa disedari.
KRITERIA
PENCAPAIAN :
Menerangkan cara-cara untuk mengelakkan
diri daripada perkara syubhah.
1.
Mempelajari
dan mendalami ilmu agama.
2.
Mengambil
berat perkara-perkara berkaitan halal dan haram dalam sesuatu produk atau
perkhidmatan. Contoh : membeli barangan yang ada logo halal daripada JAKIM.
3.
Melaporkan
kes-kes yang diragui kehalalannya kepada pihak yang berkuasa.
4.
Sentiasa
mengingati azab yang bakal diterima apabila melakukan perkara yang dilarang
oleh Allah SWT.
KRITERIA
PENCAPAIAN :
Menjelaskan keburukan melakukan perkara
syubhah.
1.
Melahirkan
sikap tidak peka terhadap hukum hakam Islam.
2.
Mendedahkan
diri kepada fitnah, kehinaan dan menjatuhkan maruah diri.
3.
Menghalang
diri daripada mendapat hidayah Allah SWT.
4.
Mudah
terjebak dan terpengaruh dengan aktiviti tidak sihat dan perkara negatif.
KRITERIA
PENCAPAIAN :
Menjelaskan peranan hati dalam diri
manusia.
1. Hati
berperanan sebagai pembentuk cara hidup seseorang. Sekiranya hati itu baik dan
terbimbing maka seluruh jasad dan amalan menjadi baik dan berakhlak mulia,
begitu juga sebaliknya.
2. Hati
adalah raja bagi seluruh anggota dan terletaknya segala punca kebaikan dan
keburukan.
3.
Hati
menjadi rosak kerana dipengaruhi nafsu dan maksiat.
4. Iman
adalah berkait rapat dengan hati kerana ia merupakan punca penerimaan dan penafian mengenai
sesuatu kebenaran.
KRITERIA
PENCAPAIAN :
Menjelaskan pengajaran hadis.
1. Kita
wajib melaksanakan perkara yang disuruh dan meninggalkan perkara yang dilarang
oleh Allah SWT.
2. Kita
wajib peka terhadap hukum hakam agama supaya tidak terjerumus dalam syubhah.
3. Orang
yang sengaja melanggar perintah Allah SWT boleh menyebabkan kemudaratan
terhadap diri, keluarga dan masyarakat di dunia dan di akhirat.
4.
Kita
perlu mendidik hati dengan amalan zikir dan sentiasa mengingati Allah SWT.
KRITERIA
PENCAPAIAN :
Prihatin dalam memilih makanan, barangan
dan urusan muamalat.
1. Memastikan
memilih makanan, barangan dan perkhidmatan yang diyakini halal.
2. Mengetahui
produk-produk yang halal menggunakan logo halal Malaysia atau logo yang diiktiraf
dalam laman web JAKIM.
3. Sentiasa
peka dan berhati-hati dalam memilih sesuatu produk atau perhidmatan.
CADANGAN AKTIVITI :
1. Guru
memperdengarkan hadis.
2. Murid
membaca hadis dengan bimbingan guru.
3. Guru
menterjemahkan matan hadis.
4. Bersoal
jawab berkaitan barangan atau perkhidmatan yang selalu digunakan oleh murid.
5. Murid
memberi sumbang saran contoh barangan atau perkhidmatan yang halal dan haram.
6. Murid
menyediakan buku skrap berkaitan produk-produk yang halal dan haram yang
terdapat dipasaran.
CADANGAN PENTAKSIRAN :
1.
Nyatakan
maksud bagi perkataan di bawah:
Halal
Haram
Syubhah
2. Terangkan
tiga cara mengelakkan diri daripada perkara-perkara syubhah.
3.
Terangkan
tiga keburukan melakukan perkara-perkara syubhah.
4.
Jelaskan
tiga peranan hati dalam diri manusia.