TAJUK: MASALAH
KUALITI PRODUK
TUJUAN:
Supaya
pelatih-pelatih dapat memahami keperluan Prosedur dan Standard Kualiti dalam
melaksanakan sesuatu kerja yang diberikan.
PENERANGAN:
1. DEFINISI KUALITI
Kualiti
adalah keupayaan untuk menghasilkan produk atau perkhidmatan yang ciri-cirinya
memenuhi keperluan pelanggan dan pihak yang berkepentingan. Berikut adalah
teori-teori yang berkaitan dengan kualiti:-
1.1
Teori
JURAN
Kualiti bermaksud menepati
atau mengatasi keperluan pelanggan
1.2
Teori
FEIGENBAUN
Kualiti bermaksud
memenuhi pengharapan pelanggan
1.3
Teori
CROSBY
Kualiti bermaksud
menepati keperluan yang ditetapkan
1.4
“KAIZEN”
Kualiti bermaksud
islah atau penambahbaikan yang berterusan.
2. SISTEM KUALITI
Sistem
Kualiti adalah terdiri daripada struktur organisasi, prosedur-prosedur,
proses-proses dan sumber-sumber bagi melaksanakan Pengurusan Kualiti.
2.1 Pengurusan Kualiti
Pengurusan
kualiti melibatkan tiga unsur penting iaitu:-
(a) Berorientasikan
pelanggan
(b)
Melibatkan semua pihak
dalam organisasi.
(c) Bermatlamatkan
penambahbaikan yang berterusan
2.2 Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM)
TQM
adalah sistem pengurusan yang mempunyai ciri-ciri berikut:-
(a) Filosofi pengurusan
jangka panjang
(b) Pencegahan, bukan
pemeriksaan
(c) Berasaskan prinsip
pembaikan berterusan
(d) Kualiti tanggungjawab
semua
(e) Budaya kualiti
(f)
Kualiti
sebagai asas perancangan
(g) Menggabungkan kaedah
pengurusan berasaskan kualiti dan teknik-teknik kawalan kualiti.
3. CIRI-CIRI KUALITI
3.1 Produk
(a)
Prestasi
(b)
Ketahanan
(c)
Mudah disenggara atau
dibaiki
(d)
Perkhidmatan selepas jualan
yang cekap
(e)
Jaminan (warranty)
(f)
Mudah digunakan
(g)
Nilai bagi wang
(h)
Rupa
luaran
3.2 Perkhidmatan
(a)
Ketepatan
(b)
Keselesaan
(c)
Kesopanan
(d)
Kecekapan
(e)
Keberkesanan
(f)
Kebolehpercayaan
(g)
Kejujuran
Kecekapan
4. TEKNIK-TEKNIK KAWALAN KUALITI
Teknik-teknik
kawalan kualiti yang selalu digunakan adalah:-
4.1
Carta Pareto
a) Carta ringkas untuk menentukan masalah
utama.
b)
Mengkelaskan
masalah mengikut kepentingan.
Rajah 1 : Carta Pareto
4.2 Gambarajah Sebab Dan Akibat
a) Rajah Tulang ikan atau Rajah ISHIKAWA
b)
Digunakan untuk menerangkan punca-punca berlakunya sesuatu
masalah dan kesan atau akibat daripada
masalah tersebut.
Rajah 2 : Sebab dan Akibat
4.3 Helaian Semakan
a) Menerangkan data-data
kecacatan/pengeluaran secara terperinci.
b) Pengumpulan
data dengan lebih bersistematik.
Rajah 3 : Helaian Semakan
4.4 Carta
Kawalan
a) Memberi gambaran sama ada pengeluaran
terkawal atau tidak.
b)
Menilai
dan mengekalkan kestabilan sesuatu proses.
Rajah 4 : Carta Kawalan
4.5 Gambarajah
Sebaran
a) Memadankan dua set data dan mengkaji
pola taburan.
b)
Mendapatkan
gambaran perhubungan antara sebab dan akibat sesuatu masalah.
Rajah 5 : Gambarajah Sebenar
4.6 Histogram
a) Graf Taburan Kekerapan (taburan sesuatu
data).
b)
Mengetahui
keganjilan di dalam proses pengeluaran.
c)
Mengesan
sama ada produk berada dalam limit standard.
d) Menyiasat sebab-sebab serakan dan bias.
e) Lebih
lebar keluasan serakan, lebih rendah kualitinya.
Rajah 6 : Histogram
4.7 Graf
Data dalam bentuk gambarajah yang dapat menghasilkan informasi dengan segera,
tepat dan
ringkas.
TUJUAN
|
JENIS GRAF
|
|
1.
|
Untuk
perbandingan angka-angka besar dan kecil.
|
Graf Bar
|
2.
|
Untuk
menunjukkan perubahan sesuatu perkara berbanding dengan masa.
|
Graf
Garisan
|
3.
|
Untuk
menunjukkan pertalian nisbah bahagian sesuatu item.
|
Graf Pie
|
4.
|
Untuk menunjukkan pertalian nisbah bahagian
berbanding masa atau daripada klasifikasi sesuatu item.
|
Belt Graph
|
5.
|
Untuk
menyemak perhubungan nilai sasaran.
|
Graf Z
|
6.
|
Untuk
menilai kesinambungan di antara klasifikasi barangan yang berbeza.
|
Carta
Radar
|
Rajah 7 : Jadual Graf
5. PROSEDUR-PROSEDUR
RASMI
Tatacara, tatausaha yang menentukan cara-cara
kerja, pentadbiran dan lain-lain, di dalam sesebuah organisasi harus
dikendalikan dan diuruskan secara:-
(a)
Bertulis
(b)
Formal
(c)
Diwajibkan
6. PROSEDUR KUALITI
Tatacara menentukan
cara-cara melaksanakan kerja bagi memastikan kualiti produk yang dihasilkan.
6.1 Standard
Kualiti (Quality Standard)
(a)
Suatu
ukuran atau sukatan kualiti barang-barang yang diterima umum
(b)
Barangan
yang terhasil daripada proses pengeluaran, diukur, diperiksa dan diuji
untuk menentukan
sama ada barang-barang tersebut menyamai atau melebihi standard kualiti (quality standard) yang telah
ditetapkan.
(c)
Barang-barang
yang tidak mencapai standard kualiti akan ditolak (reject)
6.2 Pengawasan Kualiti
Prosedur-prosedur dan pelaksanaan sistem
pengawasan kualiti mesti tentukan dan dilaksanakan.
Jika sistem pengawasan secara automatik tidak
diadakan, pekerja mesti ditugaskan untuk membuat pengawasan secara manual.
Langkah-langkah pengawasan kualiti adalah:-
(a)
Ketahui prosedur dan
perjalanan sistem
(b)
Mengesan
lencongan (deviation)
Ketidaksamaan antara hakikat dan
jangkaan dapat dikenali/disedari
(c)
Membetulkan
kesilapan
Tindakan harus diambil untuk
menghapuskan atau mengurangkan jurang antara
hakikat dan jangkaan
(d)
Mensejajarkan semula
(realignment)
Menuju
ke tahap kerosakan sifar ( towards zero deflects performance)
7. CIRI-CIRI
PENGAWAS YANG BERKESAN
(a)
Daya penganalisaan
(b)
Fokus
(c)
Prihatin
(d)
Berpengetahuan
(e)
Berpengalaman
8. KENAL PASTI PUNCA MASALAH
Kenal pasti punca-punca masalah yang
menyebabkan:
(a)
Perjalanan proses terjejas
(b)
Jurang antara hakikat dan jangkaan
(c)
Kerosakan peralatan
Pemeriksaan
hendaklah dilakukan dengan baik dan selamat dengan secepat mungkin.
Kenalpastikan masalah berpandukan risalah “trouble
shooting checklist”
Pembetulan
mestilah dilakukan mengikut garis panduan rasmi :
(a)
Buku panduan penyelenggaraan (maintenance manual)
(b)
Buku panduan pembaikan (repair manual)
(c)
Checklist
9. LAPURAN KEADAAN DAN MASAALAH
Maklumkan keadaan
yang tidak selesa, tidak selamat dan masalah yang dikenal pasti kepada:-
(a)
Pihak atasan yang bertanggungjawab tentang keadaan
dan masalah berkenaan
(b)
Semua pekerja lain jika ada kecemasan
(c)
Pihak lain yang berkaitan seperti Jabatan Bomba,
hospital dan lain-lain jika berlaku kemalangan
atau kecemasan.
Lapoan
mestilah dilakukan dengan segera dengan menggunakan kaedah berikut:-
(a)
Bersemuka
(b)
Alat siar saya
(c)
Telefon
(d)
Penggera
(e)
Isyarat tertentu yang difahami.
Sediakan
laporan bertulis menggunakan borang-borang laporan yang disediakan:-
(a)
Borang Laporan situasi (situation report form)
(b)
Borang Laporan kerosakan (breakdown report form)
(c)
Borang Laporan kemalangan (accident report form)
SOALAN:
1. Apakah yang dimaksudkan dengan KUALITI?
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
2. Nyatakan tiga teknik kawalan kualiti yang digunakan untuk menerangkan
punca-punca berlakunya sesuatu masalah?
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
3. Apakah kegunaan
Histogram?
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
4.
Apakah yang dimaksudkan dengan Pengurusan Kualiti?
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
5. Apakah yang anda faham dengan Standard kualiti?
_________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
6. Produk yang berkualiti ialah produk yang
menepati keperluan pelanggan.
Nyatakan ciri-ciri produk
yang berkualiti.
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
7.
Sekiranya kualiti hasil keluaran kilang di mana anda berkerja ditolak (rejected),
apakah tindakan yang perlu dilakukan untuk mengatasinya?
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
8. Nyatakan empat ciri yang ada pada seorang
pengawas yang baik.
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
Ingin Menjana Pendapatan Sampingan Klik Di Sini http://www.theweeklypay.com/index.php?share=233973